Belysning

Belysning = stemning

Belysningen spiller en stor rolle når det gjelder stemningen i hjemmet ditt. Riktig valg av belysning kan gjøre stor forandring i hvordan boligen din fremstiller seg. Lyset gir omgivelsene våre form og karakter, og gir en økt trivsel og velvære

. Planleggingen av belysningen er ikke alltid like enkelt, og det kan være vanskelig å få en profesjonell touch over anlegget. Hvor skal en plassere lampene? Hva bør en belyse? Hvilken type lampe bør en bruke? Det er en jungel av lamper på markedet, og det kan være en utfording å finne den rette. I tillegg er det vanskelig å sette seg inn i alle formene for belysning som finnes.
Et skikkelig belysningsanlegg bør også ha en skikkelig lysstyring. Det kan bli mange lamper i oppholdsrom, hvor hver lampe har hver sin funksjon, og i mange tilfeller en egen demper. Dette resulterer i en lang rekke med dempere, noe som ikke setter et pent preg over rommet. Dette kan en løse med lysstyringssystem. Eksempelvis kan en bruke et trådløst system hvor hver bryter kan ha flere funksjoner. Disse bør programmeres til å sette lyspunktene i det vi kaller for scenario. Det vil si at ved et enkelt tastetrykk så går lyspunktene til en forhåndsprogrammert lysstyrke.

For eksempel kan en ha en scenario som heter “Middagsbelysning” hvor lampen over spisebordet går til 70%, mens resten av rommet dempes ned til 30%. “TV-titting” kan senke lyset i stua og kjøkkenet, mens lampen bak TV-en lyser litt sterkere. “Besøk” øker spotbelysning på bilder og vegghengte objekter som en ønsker å trekke frem, mens lyset i sofakroken senkes til et behagelig nivå. Når en går å legger seg, trykker man enkelt på en knapp, og all belysning slukkes.

Dette er bare eksempler, og i praksis kan en tilpasse dette på de flest mulige tenkelige måter. En kan også kjøpe releer som kan plugges rett i stikkontakter for styring av gulvstående lamper. Slik lysstyring fås både trådløs som er veldig passende til eksisterende anlegg, og kabelbasert som kan være lurt å tenke på i nye anlegg.

Elektrospesialisten hjelper deg med å planlegge belysning og styring i boligen din, enten det er ny bolig eller oppussing av eksisterende.