Smart-hus

Et smarthus er en bolig der det er installert tekniske løsninger som kan styre hvordan lys, varme og andre elektroniske apparater i huset skal fungere. Systemene kan som regel styres med fjernkontroll, et kontrollpanel eller brytere på veggen. I de fleste tilfeller er det også mulig å styre systemene via mobiltelefon eller internett.

Her får du en kortversjon av hva systemene i et Smarthus kan styre.
Generelt kan vi si at et Smarthus bygges rundt et styringssystem. Det kan du enten installere når huset bygges – eller i ettertid. Her kan du se hva du kan kontrollere med et styringssystem:

Energi: Avanserte anlegg gjør det mulig å dele inn huset i klimasoner med forskjellig temperatur. Du kan stille inn anlegget slik at temperaturen senker seg om natten eller når du er bortreist – med kun et tastetrykk

Inneklima: Anlegget kan også innbefatte alt fra automatisk nedsenking av markiser ved sterk sol, til styring av ventilasjon i huset.

Strøm: En funksjon kan for eksempel være at strømmen i stikkontakt til komfyr, strykejern eller annet automatisk stenges når døren låses, eller du gir systemet beskjed om at du er ute. Her kan du også styre alt lys i huset fra ett kontrollpunkt.

Sikkerhet: Det er mulig å installere et nærmest ubegrenset antall alarmer, inkludert brann-, vann- og fuktalarmer. Går en av disse av, kan du få beskjed på mobil, eller ha direktekobling til en alarmsentral. Med overvåkningskameraer i huset, kan du med enkelte systemer også logge deg på internett og se om det er falsk alarm. De fleste systemer gjør det også mulig å stille inn på en bortefunksjon der lys, TV og annet utstyr slås av og på til ulike tider slik at huset virker bebodd.

Underholdning og kommunikasjon: Det samme systemet som styrer strøm, klima og varme kan også brukes til å styre underholdningssystemene i huset. DVD spilleren kan for eksempel kobles til systemet, og sørge for at lyset dimmes når en film settes på. Det er også praktisk mulig å få alt fra TV, til internett, telefon og bilde av den som ringer på døra på en flatskjerm i stua.