ENØK

ENØK (energiøkonomisering) blir en større og større del av hverdagen vår. Hvordan vi bruker energi påvirker oss i flere sammenhenger, det viser igjen på strømregningen, men også til syvende og sist i miljøet. Det finnes mange måter å energiøkonomisere på. Det finnes enkle metoder, som å slå av lyset i rommet når en er ute av rommet, kortere dysjer, sparedysj og lignende. Det finnes også litt mer omfattende tiltak som igjen kanskje virker litt mer inn på strømregningen. Disse kan Elektrospesialisten hjelpe deg med.

Vi leverer:

  • Energisparsomme lyskilder (LED, kompaktlysrør)
  • Bevegelsesmeldere
  • Varmestyringssystemer

Energisparsomme lyskilder
Gårsdagens glødelyspærers tid er forbi. Disse godt brukte lyskildene har en ekstremt lav virkningsgrad, hvor ca 5% av energien går til lys, mens resten går opp i varme. De siste årene har den såkalte sparelyspæren (kompaktlysrør) gjort sitt inntog med en langt høyere virkningsgrad enn alternativet. Dessverre har også denne sine bakdeler, nemlig det at den tar veldig lang tid før den når optimal lysstyrke, i tillegg til at den veldig ofte ikke er mulig å dimme.

På stormende vei inn i markedet kommer nå LED-lyskilden. Dette er en lyskilde med ekstremt god virkningsgrad i forhold til glødelampen, men også hakket bedre enn kompaktlysrøret. Elektrospesialisten leverer dimbare LED-lyskilder til de fleste vanlige sokler, også til downlights. Har du eksempelvis et downlightanlegg med 50W halogenpærer, kan du effektivisere dette med over 80% ved å installere 7W LED-lyskilder. I tillegg til sitt gode lysutbytte har LED en ekstrem god levetid i forhold til dagens halogen, helt oppe i 50000t mot 1-2000 timer. Dette gir et godt regnestykke.

Bevegelsesfølere
En bevegelsesføler er et hjelpsomt apparat. Se for deg å komme hjem med hende fulle av handle poser, eller inn på vaskerommetmed familiens skittentøy, der lyset slår seg enkelt på når du kommer inn og av når du går ut. Slik står ikke lyset på lengre enn nødvendig så du slipper å tenke på om du har glemt å slå av lyset. ENØK og komfort i en og samme pakke.

Varmestyringssystemer
Oppvarming står for ca 60% av energiforbruket i en bolig, og en vanlig familie i en vanlig bolig bruker ca 25000kWh i gjennomsnitt (kilde: SSB). Det vil si at med en pris på ca 1kr inkludert avgifter og nettleie vil tilsvare en kost på 15000,- i oppvarming i året. Ved å installere et varmestyringssystem kan du både redusere forbruket og øke komforten. En kan redusere forbruket med opp mot 25% som vil i overstående eksempel tilsvare en besparelse på 3750,- i året.

Dette gjør du ved å senke temperaturen i huset når du ikke er hjemme eller sover. En programmerer enkelt inn familiens døgnrytme så går systemet av seg selv etter første programmering. En kan også enkelt overstyre soner om en f.eks. er syk eller har fri fra jobb/skole. Reiser en på dagstur kan en enkelt sette huset i standby og sette tidspunkt for når
en kommer hjem, så er huset varmt med hjemkomst.
Ønsker du en gratis befaring for å kartlegge hvilke ENØK-tiltak som svarer seg for deg, ta kontakt.