Fryser du på føttene?

For å varme opp et oppholdsrom er nok gulvarme det aller beste alternativet. Dette har med fordelingen av varmen, gulvvarme gir en veldig jevn varme ettersom den ligger under hele gulvflaten. I tillegg så stiger varm luft, og dette gir en naturlig sirkulasjon av varmen. Faktumet er også  at de fleste av oss også syntes at å være varm på beina er avgjørende for komforten.

Hva skal en velge?

Det finnes flere systemer for å varme opp et gulv, både ved hjelp av elektriske varmekabler og ved hjelp av vann. Elektrospesialisten tilbyr kun gulvarme med varmekabler, ettersom rørlegger som regel tar seg av vannvarme. Det finnes fordeler og ulemper med begge typer.

Parkett

Skal en varme opp parkett vil nok et gulvvarmesystem som Lamiflex, T2 Reflecta eller tilsvarende være det beste. Systemene består hovedsaklig av aluminiumsbelagte plater av et isolerende materiale, f.eks isopor eller fibermasse. Aluminiumen bidrar med å fordele varmen på en jevn og behagelig måte i tillegg til å reflektere denne opp, og det isolerende materialet forhindrer også at varmen går nedover i undergulvet. Disse systemene virker også bra sammen med natt -og dagsenkingssystemer som gjør at du kan redusere fyringskostandene i rommet med opptil 30%. I tillegg, siden varme føtter gir en god komfort, kan en ofte senke romtemperaturen med et par grader.

Lamiflex-systemet fra Øglend System er utstyrt med en 8W/m kabel og gir en overflateeffekt på ca 50W/m2. Gulvet har en byggehøyde på ca 8mm. I nye bygg holder dette til å varme opp rommet, men om en har et eldre hus med dårlig installasjon, kan det være behov for en varmekilde i tillegg.

T2 Reflecta varmesystem er utstyrt med en selvregulerende varmekabel som regulerer effekten etter temperatur over hele gulvet. Det vil si om en har et teppe, sakkosekk eller annet isolerende møbel, så slipper en å tenke på overopphetning av gulvet. Investerer man i veldig dyr parkett, så er dette et veldig bra alternativ da man slipper å tenke på møblering og overoppheting av parketten som kan få den til å sprekke opp. Gulvet har en byggehøyde på ca 13mm.

Fliser og belegg

Skal en ha fliser på gulvet, skal man også som regel ha støp på gulvet. I denne støpen er det lurt å legge varmekabler. Fliser har en mye bedre evne til å overføre varme enn parkett og laminat, og vil derfor føles mye kaldere når en går på et flisegulv uten varmekabler. Har en spongulv, så legger vi en netting rett på dette, og varmekablene på nettingen. Har en eksisterende betonggulv, så kan liming av kabelen benyttes. Ønsker en litt bedre effekt av varmen kan en lime et lag med isolerende depron under. Dette vil lage et skille mellom det gamle og “nye” gulvet, og vil gjøre at det tar kortere tid å varme opp, og begrenser varmetapet til undergulvet.